Demografi Nedir?
Demografi, popülasyonları ve özelliklerini tanımlayan istatistiklerdir. Demografik analiz, yaş, ırk ve cinsiyet gibi faktörlere dayalı bir popülasyonun incelenmesidir. Demografik veriler, istihdam, eğitim, gelir, evlilik oranları, doğum ve ölüm oranları ve daha fazlasını içeren istatistiksel olarak ifade edilen sosyoekonomik bilgileri ifade eder.
Hükümetler, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, politika geliştirme ve ekonomik pazar araştırması dahil olmak üzere birçok amaç için bir nüfusun özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için demografik bilgileri kullanır . Örneğin, yüksek kaliteli karavan satan bir şirket, emeklilik yaşına yaklaşan veya emeklilik yaşına gelmiş kişilere ve ürünlerini karşılayabilenlerin yüzdesine ulaşmak isteyebilir.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
|
Demografiyi Anlamak
Demografik analiz, belirli popülasyonların genel özelliklerine ilişkin verilerin toplanması ve incelenmesidir. Müşterilere ulaşmanın en iyi yolunu belirlemek ve davranışlarını değerlendirmek için sıklıkla bir iş pazarlama aracı olarak kullanılır. Demografiyi kullanarak bir popülasyonu bölümlere ayırmak, şirketlerin potansiyel bir pazarın boyutunu belirlemesine olanak tanır.
Demografi kullanımı, ürün ve hizmetlerinin o şirketin en etkili tüketicilerini hedefleyip hedeflemediğini belirlemeye yardımcı olur. Örneğin, pazar segmentleri, bebek doğumları veya Y kuşağı gibi belirli bir yaş grubunu belirli satın alma kalıpları ve özellikleriyle tanımlayabilir.
İnternetin, sosyal medyanın, tahmine dayalı algoritmaların ve büyük verilerin ortaya çıkışı, demografik bilgilerin toplanması ve kullanılması için çarpıcı etkilere sahiptir. Modern tüketiciler, sayısız uygulama, sosyal medya platformu, üçüncü taraf veri toplayıcılar, perakendeciler ve finansal işlem işlemcileri tarafından çevrimiçi ve çevrimdışı yaşamları boyunca bazen farkında bile olmadan toplanan ve izlenen veriler elde ediliyor.
Veriler, yapay zeka alanıyla birleştiğinde, toplanan bu veri dağı, tüketici seçimlerini ve satın alma tercihlerini demografik özelliklerine ve geçmiş davranışlarına dayalı olarak esrarengiz bir doğrulukla tahmin etmek ve hedeflemek için kullanılabilir.
Demografik Bilgi Türleri
Kurumsal pazarlama hedefleri için, bir müşteri tabanı profili oluşturmak için demografik veriler toplanır. Demografik araştırmalarda toplanan ortak değişkenler arasında yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, ırk, istihdam, konum, ev sahibi olma ve eğitim düzeyi yer alır. Demografik bilgiler, müşterileri tanımlamak için gruplar hakkında belirli genellemeler yapar.
Ek demografik faktörler, tercihler, hobiler, yaşam tarzı ve daha fazlası hakkında veri toplamayı içerir. Devlet kurumları, ulusal bir nüfus sayımı yaparken veri toplar ve bu demografik verileri kaynakları daha iyi yönetmek için ekonomik modelleri ve nüfus artışını tahmin etmek için kullanabilir.
Önemli: Büyük bir grup hakkında demografik bilgi toplayabilir ve daha sonra araştırmanıza daha derin bir dalış yapmak için daha küçük alt kümelere ayırabilirsiniz. |
Özel Hususlar
Çoğu büyük şirket, ürün veya hizmetlerini nasıl pazarlayacaklarını ve hedef kitleye en iyi nasıl pazarlayacaklarını belirlemek için demografik araştırma yapar. Mevcut müşteriyi ve gelecekte potansiyel müşterinin nereden gelebileceğini bilmek önemli hususlardan birisidir. Ekonomik, kültürel ve politik koşullar nedeniyle farklı demografik grupların boyutları zaman içinde değiştiğinden, demografik eğilimler de önemlidir.
Bu bilgi, şirketin üretime ve reklama ne kadar sermaye ayıracağına karar vermesine yardımcı olur. Örneğin, yaşlanan ABD nüfusunun şirketlerin öngörmek istediği belirli ihtiyaçları vardır. Her pazar segmenti, tüketici harcama modelleri için analiz edilebilir. Daha yaşlı demografik gruplar, sağlık ürünlerine ve ilaçlara daha fazla para harcıyor ve bu müşterilerle iletişim kurmak, genç meslektaşlarına göre farklılık gösterir.
Demografi Neden Önemlidir?
Demografi, bazı hedef kitlenin müşteri tabanının, nüfusun özelliklerinin tanımı veya dağılımını ifade eder. Hükümetler, daha iyi kamu politikası kararları almak için mahallelerde, şehirlerde, eyaletlerde ve uluslarda yaş, ırksal yapı ve gelir dağılımını anlamak için sosyoekonomik bilgileri kullanır. Şirketler, daha etkili pazarlama ve reklam kampanyaları oluşturmak ve farklı kitleler arasındaki kalıpları anlamak için demografik bilgilere bakar.
Demografik Verileri Kim Toplar?
İşletmeler Neden Demografiye İhtiyaç Duyar?
Demografi, günümüzde işletmeler için çok önemlidir. Temel özellikleri, istekleri ve ihtiyaçları seçerek bir kitlenin bireysel üyelerini tanımlamaya yardımcı olurlar. Bu, şirketlerin çabalarını müşteri tabanlarının belirli bölümlerine göre uyarlamalarına olanak tanır. Çevrimiçi reklamcılık ve pazarlama, son on yılda, sosyal medyadaki reklamları çok spesifik demografik özelliklere göre mikro hedeflemek için algoritmalar ve büyük veri analizi kullanma konusunda büyük ilerleme kaydetti.
Demografik Değişiklikler Ekonomistler İçin Nasıl Önemlidir?
Ekonomistler, ekonomik büyümenin ana güçlerinden birinin nüfus artışı olduğunu kabul ediyor. Bunu tanımlarken basit bir ilişki vardır: Gayri safi yurt İçi hasıla (GSYİH) Büyüme Hızı=Nüfus Büyüme Hızı + Kişi başına GSYİH Büyüme Hızı, burada kişi başına basitçe GSYİH bölü nüfustur. Etrafta ne kadar çok insan varsa, işgücünde o kadar fazla mevcut işçi ve ayrıca yiyecek, enerji, araba ve giysi gibi maddeleri tüketen daha fazla insan var. Ne yazık ki, yeni doğum sayısı, işgücündeki bu emeklilerin yerini almak için çok düşük görünüyor.
Not:
Demografik ve demografik analiz, bir toplumdaki veya diğer nüfustaki özelliklerin dağılımını tanımlamak, bunları anlamak, politika önerilerinde bulunmak ve bir toplumun veya grubun gelecekte nereye gideceği hakkında tahminlerde bulunmak için kullanılır. Demografik veriler birçok biçimde olabilir, ancak çoğunlukla yaş, cinsiyet, medeni durum, hane yapısı, gelir, servet, eğitim, din vb. gibi popülasyonlarda bulunan özelliklerin dağılımını tanımlar ve bunların nasıl olduğunu görmek için zamanla değişiyorlar. Doğum ve ölüm oranları, bir nüfusun artıp artmadığını ve bunun ekonomik büyüme, istihdam, sosyal güvenlik gibi hükümet programları gibi şeyleri nasıl etkileyebileceğini anlamak için de kullanılır.